El curs 2010-11, ens vam constituir en Comunitat d’Aprenentatge.
És un projecte d’innovació que promou la millora dels aprenentatges i la convivència del centre amb el seu entorn. Es basa en l’aprenentatge dialògic i es porten a terme actuacions d’èxit, avalades per la Comunitat Científica Internacional, que impliquen totes les persones que, de forma directa o indirecta, influeixen en l’educació i desenvolupament dels alumnes (mares, pares, avis, germans/es, veïns, voluntaris,...).
L'escola obre les portes a la participació de tota la comunitat i entorn. Dins l’aula aquest projecte es reflecteix en la pràctica dels grups interactius, l’apadrinament lector, tertúlies dialògiques i en la programació d’altres activitats com jocs cooperatius.
En un món cada vegada més complex, en el qual s’evidencia una forta transformació de la societat, el domini de diverses llengües i el seu ús comunicatiu, acadèmic i professional és, no únicament necessari, sinó gairebé imprescindible que el sistema educatiu ha de poder formar parlants plurilingües, amb diferents graus de domini de les llengües que coneixen, capaços d'interactuar en un context lingüístic i cultural complex, oberts al món i capacitats per accedir al mercat laboral amb garanties d’èxit.
Es per això que des de fa uns anys la nostra escola ha engegat un projecte de tractament de les llengües on l'alumne, independentment del seu origen lingüístic familiar, pugui tenir un ple domini de les llengües oficials i també de la llengua anglesa.
Ho fem potenciant el domini de la llengua catalana com a eina de cohesió, identitat i convivència en la nostra societat, i el domini de la llengua castellana, ambdues com a instruments per actuar en els diferents entorns. També facilitant el domini de l'anglès, com a eina d'aprenentatge i d'emprenedoria al llarg de la vida.
Al nostre Projecte Lingüístic incorporem estratègies de planificació dels aprenentatges i del tractament metodològic i didàctic de les llengües, una planificació organitzativa per tal que el tractament de les diferents llengües respongui a les necessitats i incrementi l'eficàcia i la qualitat de l'educació lingüística.
Objectius del nostre projecte plurilingüe:
-
Que l’alumnat al final de l’educació primària sigui competent en llengua catalana, en llengua castellana, i llengua anglesa.
-
Consolidar el català com a llengua vehicular de referència de l’aprenentatge i com a dinamitzadora del tractament integrat de les llengües.
-
Proporcionar a l’alumnat els instruments necessaris perquè tinguin accés a les oportunitats de comunicació i d’aprenentatge al llarg de la vida.
-
Integrar la Llengua Anglesa en les altres àrees curriculars.
Des del curs 2021-2022 s'ha implementat l'estratègia digital de centre (EDC), que defineix i concreta les línies d'actuació del centre que fan possible que docents, alumnat i centre assoleixin la competència digital.
Els objectius de l'EDC s'agrupen en cinc àmbits:
Assoliment de la competència digital
-
Assegurar l’assoliment màxim de la competència digital de tot l’alumnat, del professorat i del centre.
Planificació estratègica i organització
-
Planificar el desplegament i la implantació de les tecnologies digitals.
Metodologies didàctiques i innovació
-
Impulsar els usos curriculars de les tecnologies digitals en les diferents matèries i fomentar la formació contínua del professorat del centre.
Inclusió digital i de gènere
-
Establir mesures per garantir la inclusió digital de tota la comunitat educativa.
Seguretat i protecció de dades
-
Establir mesures de protecció de l’alumnat vers els continguts inadequats en l’accés a Internet.
Com ens organitzem per aconseguir-ho?
Realitzem un treball setmanal des d'I5 fins a 6è. De primer a sisè els alumnes disposen d'una hora setmanal en mig grup a l'aula d'informàtica.
Què treballem per aconseguir-ho?
-
Els més petits, I5 fan una introducció a l'ús dels ordinadors i s'inicien en la lògica computacional treballant amb l'ús de robots (bee-bots). Aquest treball també el realitzen els alumnes de cicle inicial, que a més, comencen a treballar amb algunes eines ofimàtiques bàsiques.
-
A partir de cicle mitjà, els alumnes disposen d'un compte de correu que els proporciona el centre i treballen de manera habitual amb l'ús de l'ordinador. Fan servir especialment eines que permeten el treball col·laboratiu (Google Drive, Gmail, Classroom, ...). A més a més desenvolupen competències digitals avançades amb l'aprenentatge d'un senzill llenguatge de programació i Scratch.
-
A cicle superior tenen portàtils en présctec per cada alumne.
Altres àrees d'intervenció del projecte
Els responsables i dinamitzadors del projecte també vetllen per altres aspectes:
-
Utilitzar les TIC en tots els àmbits de comunicació de l'escola. Des de l'ús de documents interns amb eines com Google Drive o la comunicació amb les famílies a través del correu electrònic o les xarxes socials (Blogs, Facebook, Instagram, web de centre, ...).
-
Facilitar material curricular digital al professorat i dinamitzar l'ús de les TIC entre tots els membres del claustre. En aquest sentit, s'han habilitat diferents eines per recollir tot aquest tipus de suport i s'ha fet formació al respecte.
-
Finalment, es vetlla perquè les dotacions de material del que es disposa estiguin en bon estat i per actualitzar l'equipament que sigui necessari.
L’objectiu és conscienciar els nostres alumnes amb hàbits saludables de vida, i respectuosos amb el medi ambient.
Aquest treball es reactiva a través de la comissió d’Escola Verda que, amb representants d’alumnes dels diferents nivells (a partir d'I5), plantegen actuacions per a treballar diferents objectius (reciclatges d’escombraries, l’hort,...).
A iniciativa de l’AFA i el Claustre, en Consell Escolar (26.05.05) es va aprovar portar a terme el Projecte de socialització i reutilització de llibres. Amb aquesta iniciativa, es vol fomentar tota una sèrie d’actituds i valors que giren al voltant del reciclatge i el respecte pel medi ambient per una banda, i, per l’altra, l’ús sostingut del material i el fet de compartir, respectar i responsabilitzar-se dels llibres. Un altre dels objectius importants del projecte és el d’abaratir el cost en la compra dels llibres de text per a les famílies del centre.
La reutilització de llibres pot aportar un valor afegit a la tasca habitual a les aules, ja que permet treballar de forma efectiva valors que són presents en la proposta educativa del centre.